ankara üniversitesi bilimsel araştırma projeleri
15H0234005
Purpose: The aim of this study was to evaluate the effects of finishing and polishing (F/P) techniques on resin restorative materials’ surface roughness and microhardness.
Materials and methods: A total of 168 specimens were prepared using compomer, resin composite, and giomer, and subjected to F/P. and F/P was performed using Sof-Lex Discs, Sof-Lex Spiral Wheels, and Enamel Plus Shiny. No F/P was performed in the control group. Surface roughness and microhardness were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA, two independent samples t-test, and Kruskal-Wallis test. The correlations between parameters was investigated using Pearson’s correlation test (p<0.05).
Results: Enamel Plus Shiny and the control group were not significantly different in terms of surface roughness. For Sof-Lex Disc, Dyract XP resulted in a significantly higher surface roughness. For Sof-Lex Spiral Wheels, FiltekTM Bulk Fill resulted in a statistically significant lower surface roughness (p<0.05). In terms of microhardness, Beautifil II resulted in a significantly higher microhardness in the Sof-Lex Disc group (p<0.05). In the control group, Dyract XP resulted in a significantly lower microhardness compared to FiltekTM Bulk Fill and Beautifil II. Sof-Lex Spiral Wheels and Enamel Plus Shiny had statistically different microhardness results. Surface roughness and microhardness values were positively correlated for Filtek™ Bulk Fill and negatively correlated for Dyract XP and Beautifil II.
Conclusion: Proper finishing and polishing are essential for restoration aesthetics and longevity. We conclude that the results of F/P depend on both the used method and materials.
Keywords: Enamel Plus Shiny, Microhardness, Surface roughness, Finishing and polishing
HANGİ BİTİRME VE PARLATMA TEKNİĞİ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜ VE MİKROSERTLİK İÇİN DAHA EFEKTİFTİR?
Amaç: Bitirme ve parlatma (F/P) tekniklerinin kompozit rezin restorasyon materyallerinin yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertliği üzerindeki etkilerini değerlendirilerek materyal için en ideal yüzey özelliği oluşturan bitirme ve parlatma tekniğinin araştırılmasıdır.
Gereç ve Yöntemler: Pleksiglas kalıplar kullanılarak 168 örnek hazırlamak için kompomer, kompozit rezin ve giomer kullanıldı ve örnekler F/P tekniklerine tabi tutuldu. Kontrol Grubunda F/P yapılmadı. F/P için; Sof-Lex Disk; Sof-LexTM Spiral Lastikler ve Enamel Plus Shiny kullanıldı. Yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertlik değerleri ölçüldü. Veriler tek yönlü ANOVA, iki bağımsız örnek t-testi, Kruskal Wallis kullanılarak analiz edildi ve iki parametre arasındaki korelasyon için Pearson korelasyon testi kullanıldı (p <0.05).
Bulgular: Elde edilen veriler doğrultusunda yüzey pürüzlülük değerler karşılaştırıldığında; Enamel Plus Shiny ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulgulanmadı. Sof-Lex Disk kullanıldığında Dyract XP grubunda, yüzey pürüzlülüğünün anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi(p<0.05). Sof-Lex Spiral Lastikler kullanıldığında, FiltekTM Bulk Fill’in istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük yüzey pürüzlülüğü değeri gösterdiği bulgulandı (p <0.05). Mikrosertlik değerlerinde ise Sof-Lex Disk kullanıldığında; Beautifil II ye ait mikrosertlik değerlerinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p <0.05), kontrol grubu için ise Dyract XP’nin, FiltekTM Bulk Fill ve Beautifil II ile karşılaştırıldığında mikrosertlik değerinin en düşük değer gösterdiği bulgulandı. Sof-Lex Spiral Lastikler ve Enamel Plus Shiny için, restoratif materyallerin mikrosertlik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Yüzey pürüzlülüğü ve mikro sertlik arasındaki korelasyon ise; FiltekTM Bulk Fill materyalinde pozitif korelasyona sahipken; Dyract XP ve Beautifil II materyallerinde negatif korelasyona sahiptir.
Sonuçlar: Uygun F / P prosedürleri, restoratif materyaller için estetik ve uzun ömürlülüğü arttıran gerekli adımlardır. Çalışmamızın sınırları dahilinde, en ideal bitirme ve parlatma tekniğinin kullanılan rezin içerikli restoratif materyalin özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği, F / P tekniklerinin etkilerinin hem bitirme ve parlatma tekniğine hem de restoratif materyale bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Enamel Plus Shiny, Mikrosertlik, Yüzey Pürüzlülüğü,Bitirme ve Parlatma Sistemler
15H0234005
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Project Number | 15H0234005 |
Publication Date | February 24, 2021 |
Submission Date | September 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 24 Issue: 1 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.