Dental caries is an infectious disease which
occurs by the metabolism of bacteria acids released to dental enviroment which
results hard tissue resolutions. Becouse of the oxygen-free structures of
mature plaques complex and deep layers,cariojenic bacteries which have the
ability of fermentation come forward. Strong acids like lactic acid, formic
acid and pürivat deminish ph of the plaque and the acidty of the plaque causes
demineralization of enamel during caries evolution. Existed plaque
acidification is not only causes losing minerals from enamel but also threats
microorganisms living in the biofilm of the plaque. So most of the
microorganisms can’t survive under the ph value of 2.5. The ability of bacteria
to survive in this acidic environment depends on the acid tolerance responses
they have. Protection against acidity is possible by the production of
glicoses,lactic acid and ATP(Adenosine triphosphate) by bacteries. Malolactic
fermentation is the most important system that provides these productions in acidic
environment. In order to better understand the
anti-caries treatment protocols used in current preventive dental practice, the
role of bacteria in the fermentation process needs to be known. İn this review
we examined: chemical reactions of fermentation, which acids has been occured
by the result of these reactions, ph changes in dental plaque, acidojenic and
aciduric properties of bacteries which realise fermentation, how can
microorganisms survive in acidic environment, what are the advantages propable
inhibition of acid tolerance responces for guest. So we tried to attract
attention to the anti-cariojenic strategies such as flour, chitosan, α-mangostin and gene studies which are used
in the inhibition of acid tolerance systems of bacteria.
Diş çürüğü
karyojen bakterilerin metabolizmaları sonucu ortama saldıkları asitler
nedeniyle diş sert dokularında mineral çözünmesi sonucu oluşan bir çeşit
enfeksiyon hastalığıdır. Olgunlaşmış plağın komplike ve derin tabakalardaki
oksijensiz yapıdan dolayı çürük oluşumunda fermantasyon yapabilme yeteneği olan
bakteriler ön plana çıkmaktadır. Fermantasyon sonucu açığa çıkan laktik asit,
formik asit ve pirüvik asit gibi güçlü asitler, plak pH’sını düşürür ve oluşan
plak asiditesi çürük gelişimi süresince minenin demineralizasyonuna yol açar. Oluşan plak asidifikasyonu sadece
minenin mineral kaybına neden olmakla kalmaz aynı zamanda plak biyofilminin
içerisinde yaşayan mikroorganizmalar için de tehlike oluşturur. Yani çoğu
mikroorganizmalar, ölümcül pH değerleri olan pH 2.5 ve altında hayatlarını
sürdüremezler. Bakterilerin bu asidik ortamda hayatta kalabilmeleri, sahip
oldukları asit tolerans cevaplarına bağlıdır. Bakterilerin bu asiditeye karşı
koyması glikoliz, laktik asit üretimi ve ATP(Adenozin trifosfat) üretimi
sayesinde olur. Malolaktik fermantasyon ise asidik ortamda bu üretimleri
sağlayan en önemli sistemdir. Güncel koruyucu diş hekimliği uygulamalarında
kullanılan çürük önleyici tedavi protokollerinin daha iyi anlaşılması için
bakterilerin fermantasyon sürecindeki rollerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu
derlemede fermantasyon sürecinin kimyasal tepkimelerini, bu tepkimeler sonucu
hangi asitlerin oluştuğunu, dental plaktaki pH değişikliklerini, fermantasyonu
gerçekleştiren bakterilerin asidojenik&asidürik özelliklerini ve özellikle
oluşan asidik ortamda mikroorganizmaların hayatlarını nasıl sürdürebildiklerini
ayrıca asit tolerans cevabının muhtemel inhibisyonunun konak için ne tür
avantajlar oluşturabileceği incelenmiştir. Böylece bakterilerin asit tolerans
sistemlerinin inhibisyonunda kullanılan flor, çitosan, α-mangostin ve gen çalışmaları gibi antikaryojenik stratejilere
dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2017 |
Submission Date | October 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2017Volume: 20 Issue: 2 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.