BibTex RIS Kaynak Göster

Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2020, Cilt: 77 Sayı: 1, 79 - 86, 01.03.2020

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı Diyarbakır il merkezindeki yemek fabrikası çalışanlarında; gaitada Salmonella spp., Shigella spp. ve parazit, burunda ise stafilokok yönünden taşıyıcılık sıklığını belirlemek ve saptanan taşıyıcıların sağaltımını yaparak hastalıkların yayılmasını engellemektir. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, 15 Kasım – 30 Aralık 2009 tarihleri arasında yürütülmüştür. Diyarbakır il merkezinde, Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarına göre 15 yemek fabrikası bulunmakta ve bu yemek fabrikalarında toplam 568 personel çalışmaktadır. İldeki yemek fabrikalarında çalışanların %50’sinin örnekleme alınması hedeflenmiştir. Çalışmaya katılmayı kabul eden 252 kişiye anket uygulanmıştır. Anket uygulanan tüm gıda çalışanlarından burun ve gaita örnekleri alınması planlanmış ve katılımcılardan yazılı onamları alınmıştır. Ancak numune yetersizliği veya numune alınamaması nedeniyle dokuz kişinin laboratuvar sonuçları olmadığı için 243 kişi örneklemin %85.6’sı araştırmaya dahil edilmiştir. 237 kişiden burun örnekleri ve 217 kişiden ise gaita örnekleri alınmıştır. Çalışanların gaita numuneleri yarım saat içinde değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak frekans, yüzde ve ortalama değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizde ki-kare,Fisher’s Exact testleri kullanılmıştır. p

Kaynakça

  • 1. Koçak N. Yiyecek içecek işletmelerinde gıda ve personel hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık, 2007.
  • 2. Akın L. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların kontrolü. In: Güler Ç, Akın L. eds. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Hacettepe Üniversitesi Yayınları; 2006: 905-19.
  • 3. Anonymous. Food safety and foodborne illness, Fact sheet No.237. World Health Organization, 2007. https://foodhygiene2010.files.wordpress. com/2010/06/who-food_safety_fact-sheet.pdf (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 4. Anonymous. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar. T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü. 26/08/2005 tarih ve 2005/131 sayılı genelge.
  • 5. Anonymous. WHO Surveillance programme for control of foodborne infections and intoxications in Europe 8th Report 1999–2000 Country Reports: TURKEY. http://www.bfr.bund.de/ internet/8threport/CRs/tur.pdf, (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 6. Aksakoğlu G. Bulaşıcı hastalıkla savaşım. Üçüncü yazım. İzmir: DEÜ Rektörlük Basımevi, 2008.
  • 7. Anonymous. The European health report 2002. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_ file/0007/98296/E76907.pdf (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 8. Gökçe N. Gıda güvenliğinde insan faktörü, Gıda Güvenliği Dergisi 2008;5:3. http://www.ggd.org. tr/diger/2008_sayi_5.pdf, (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 9. Kurtoğlu MG, Körkoca H, Çiçek M, Taş Cengiz Z. Van yöresinde gıda sektörü çalışanlarında bağırsak parazitlerinin yaygınlığı. 2007; 31 (4): 309-312.
  • 10. Ören MM, Evciman A, Duman AA, Önal AE, Özyıldırım B, Öngen B ve ark. Bir tıp fakültesi hastanesinde gıda çalışanlarının periyodik sağlık taramalarının değerlendirilmesi. İstanbul Tıp Fakültesi Derg 2014;77 (4):51-54.
  • 11. Yıldırım İ, Felek R. Gıda çalışanlarında barsak parazitlerinin incelenmesi. Türkiye 9. Gıda Kongresi. 24-26 Mayıs, Bolu-Türkiye. 2006.
  • 12. Vançelik S, Özbek A, Güraksın A. Personal hygienic and carrier situation among the foodhandlers in Erzurum. MJAU 2004; 36:1-4.
  • 13. Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N. Malatya’da gıda ile uğraşan bir şirketin personelinde bağırsak parazitlerinin araştırılması. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2008; 15 (2): 99-101.
  • 14. Yazıcı V, Sırıken F, Ertabaklar H, Ertuğ S. Aydın il merkezindeki hastanelerde çalışan mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin araştırılması, 2007; 31 (2): 136-138.
  • 15. Yazar S, Birhan M, Hamamcı B, Şahin İ. Erciyes Üniversitesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg 2001; 25 (4): 359-61.
  • 16. Sepin-Özen N, Tuğlu-Ataman Ş, Seyman D, Aldağ H, Emek M. Antalya ili gıda çalışanlarında nazal staphylococcus aureus taşıyıcılığının ve MRSA oranlarının üç farklı yöntem kullanılarak incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2013; 70(2): 51-8.
  • 17. Gülbandılar A. Kütahya yöresinde burun mukozasındaki Staphylococcus aureus taşıyıcılığının ve antibiyotik duyarlılığının araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2009;18:1-5.
  • 18. Bozkurt H, Bayram Y, Güdücüoğlu H, Berktaş M. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi personelinde nazal staphylococcus aureus taşıyıcılığı ile metisiline direnç oranlarının araştırılması. Van Tıp Dergisi,2007; 14 (2):52-6.
  • 19. Gülay Z. Koagülaz - Negatif Stafilokoklar: Mikrobiyoloji, Epidemiyoloji ve Patogenez. In: Ulusoy S, Usluer G, Ünal S. eds. Önemli ve sorunlu Gram-pozitif bakteri infeksiyonları. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2004:73–103.

Evaluation of Porter Examination of Food Factory Workers

Yıl 2020, Cilt: 77 Sayı: 1, 79 - 86, 01.03.2020

Öz

Objective: The aim of this study was to determine the prevalence of Salmonella spp., Shigella spp. and parasites in the gaita and the prevalence of staphylococcus in the nose and to prevent the spread of diseases by treating the identified carriers the food factory workers in Diyarbakır. Methods: This descriptive study was carried out between 15 November and 30 December 2009. According to the records of the Provincial Directorate of Agriculture in Diyarbakir province, there are 15 food factories and 568 personnel work in these food factories. 50% of the employees working in the food factories in the province were aimed to be sampled. A questionnaire was applied to 252 individuals who agreed to participate in the study. Nasal and stool samples were taken from all the food workers who were surveyed and written consent was obtained from the participants. However, since nine people did not have laboratory results due to lack of samples or sampling, 243 people 85.6% of thesample were included in the study. Nasal specimens were collected from 237 subjects and stool specimens were taken from 217 subjects. Stool samples of the employees were evaluated within half an hour. The data obtained were calculated frequency, percentage and mean values by using SPSS program. Chi-square, Fisher’s Exact tests were used for statistical analysis. P

Kaynakça

  • 1. Koçak N. Yiyecek içecek işletmelerinde gıda ve personel hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık, 2007.
  • 2. Akın L. Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların kontrolü. In: Güler Ç, Akın L. eds. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Hacettepe Üniversitesi Yayınları; 2006: 905-19.
  • 3. Anonymous. Food safety and foodborne illness, Fact sheet No.237. World Health Organization, 2007. https://foodhygiene2010.files.wordpress. com/2010/06/who-food_safety_fact-sheet.pdf (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 4. Anonymous. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar. T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü. 26/08/2005 tarih ve 2005/131 sayılı genelge.
  • 5. Anonymous. WHO Surveillance programme for control of foodborne infections and intoxications in Europe 8th Report 1999–2000 Country Reports: TURKEY. http://www.bfr.bund.de/ internet/8threport/CRs/tur.pdf, (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 6. Aksakoğlu G. Bulaşıcı hastalıkla savaşım. Üçüncü yazım. İzmir: DEÜ Rektörlük Basımevi, 2008.
  • 7. Anonymous. The European health report 2002. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_ file/0007/98296/E76907.pdf (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 8. Gökçe N. Gıda güvenliğinde insan faktörü, Gıda Güvenliği Dergisi 2008;5:3. http://www.ggd.org. tr/diger/2008_sayi_5.pdf, (Erişim tarihi: 01 Ekim 2018).
  • 9. Kurtoğlu MG, Körkoca H, Çiçek M, Taş Cengiz Z. Van yöresinde gıda sektörü çalışanlarında bağırsak parazitlerinin yaygınlığı. 2007; 31 (4): 309-312.
  • 10. Ören MM, Evciman A, Duman AA, Önal AE, Özyıldırım B, Öngen B ve ark. Bir tıp fakültesi hastanesinde gıda çalışanlarının periyodik sağlık taramalarının değerlendirilmesi. İstanbul Tıp Fakültesi Derg 2014;77 (4):51-54.
  • 11. Yıldırım İ, Felek R. Gıda çalışanlarında barsak parazitlerinin incelenmesi. Türkiye 9. Gıda Kongresi. 24-26 Mayıs, Bolu-Türkiye. 2006.
  • 12. Vançelik S, Özbek A, Güraksın A. Personal hygienic and carrier situation among the foodhandlers in Erzurum. MJAU 2004; 36:1-4.
  • 13. Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N. Malatya’da gıda ile uğraşan bir şirketin personelinde bağırsak parazitlerinin araştırılması. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2008; 15 (2): 99-101.
  • 14. Yazıcı V, Sırıken F, Ertabaklar H, Ertuğ S. Aydın il merkezindeki hastanelerde çalışan mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin araştırılması, 2007; 31 (2): 136-138.
  • 15. Yazar S, Birhan M, Hamamcı B, Şahin İ. Erciyes Üniversitesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg 2001; 25 (4): 359-61.
  • 16. Sepin-Özen N, Tuğlu-Ataman Ş, Seyman D, Aldağ H, Emek M. Antalya ili gıda çalışanlarında nazal staphylococcus aureus taşıyıcılığının ve MRSA oranlarının üç farklı yöntem kullanılarak incelenmesi. Turk Hij Den Biyol Derg, 2013; 70(2): 51-8.
  • 17. Gülbandılar A. Kütahya yöresinde burun mukozasındaki Staphylococcus aureus taşıyıcılığının ve antibiyotik duyarlılığının araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2009;18:1-5.
  • 18. Bozkurt H, Bayram Y, Güdücüoğlu H, Berktaş M. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi personelinde nazal staphylococcus aureus taşıyıcılığı ile metisiline direnç oranlarının araştırılması. Van Tıp Dergisi,2007; 14 (2):52-6.
  • 19. Gülay Z. Koagülaz - Negatif Stafilokoklar: Mikrobiyoloji, Epidemiyoloji ve Patogenez. In: Ulusoy S, Usluer G, Ünal S. eds. Önemli ve sorunlu Gram-pozitif bakteri infeksiyonları. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2004:73–103.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İzzettin Toktaş

Ali Ceylan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 77 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Toktaş, İ., & Ceylan, A. (2020). Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 77(1), 79-86.
AMA Toktaş İ, Ceylan A. Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. Mart 2020;77(1):79-86.
Chicago Toktaş, İzzettin, ve Ali Ceylan. “Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77, sy. 1 (Mart 2020): 79-86.
EndNote Toktaş İ, Ceylan A (01 Mart 2020) Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77 1 79–86.
IEEE İ. Toktaş ve A. Ceylan, “Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 77, sy. 1, ss. 79–86, 2020.
ISNAD Toktaş, İzzettin - Ceylan, Ali. “Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 77/1 (Mart 2020), 79-86.
JAMA Toktaş İ, Ceylan A. Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77:79–86.
MLA Toktaş, İzzettin ve Ali Ceylan. “Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 77, sy. 1, 2020, ss. 79-86.
Vancouver Toktaş İ, Ceylan A. Yemek Fabrikası Çalışanlarının Portör Muayenelerinin Değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2020;77(1):79-86.