BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of success and survival rate of different dental implants

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 77 - 83, 17.11.2011

Öz

Objective: In contemporary dentistry, implant therapy is being a routine treatment process as a result of increasing number of implant trademarks in the dental market and with a large number of scientific research. The aim of the present study was to evaluate the short-term survival and success rates of dental implants with different trademark.
Method: Sixty-three patients with a total number of 161 dental implants inserted during the years of 2003-2009 were evaluated. The necessary radiographic examinations were carried out and technical complications were carefully examined. The present research was focused on clinical data regarding success, failure and prosthetic complications of the dental implants.
Results: The survival rate of the dental implants included in this study was found 96.2 %. Success rate of the implants was 88.3 %. The rates of total complications and technical complications were 15.5 % and 11.8 %, respectively.
Discussion: In the present study, very high survival and success rates have been observed similar to the other studies in the dental literature. The most commonly observed prosthetic complications was de-cementation of the restorations more than once. Further investigations are needed with larger study groups to prevent the present complications and to determine the factors leading to those complications.
Key words: dental implant, prosthodontics, success, survival

Farklı dental implantların başarı ve sağ kalım oranlarının değerlendirilmesi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 2, 77 - 83, 17.11.2011

Öz

Amaç: Günümüzde farklı ticari isimlerle bir çok değişik implant sisteminin hekimlerin hizmetine sunulması ve bu konuda gerçekleştirilen çok sayıda bilimsel araştırma nedeni ile, dental implant uygulamaları diş hekimliği kliniğinin rutin tedavi seçenekleri içine dahil edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı ticari isimlerle mevcut olan dental implantların kısa dönem başarı ve sağ kalım oranlarının değerlendirilmesidir.
Yöntem: 2003-2009 yılları arasında kliniğimizde rutin klinik kontrollerine devam eden 63 hastada uygulanan toplam 161 adet dental implant araştırmaya dahil edildi. Araştırma kapsamında gerekli rutin radyolojik incelemeler gerçekleştirildi ve gözlenen komplikasyonlar değerlendirildi. Araştırmada dental implantların başarısı, protetik tedavi ve implantlara bağlı komplikasyonlar, dental implant sağ kalım değerlendirmeleri gerçekleştirildi.
Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen implantların sağ kalım oranı % 96.2, başarı oranı ise % 88.3 olarak gözlendi. Gözlenen tüm komplikasyonların oranı % 15.5, teknik komplikasyon oranı ise % 11.8 olarak belirlendi.
Tartışma: Diş hekimliği literatüründe mevcut diğer sonuçlara benzer şekilde çalışmamızda da dental implantların başarı ve sağ kalım oranları oldukça yüksek bulunmuştur. En sık karşılaşılan protetik komplikasyon, birden fazla kez simantasyon ihtiyacı olarak gözlenmiştir. Araştırmamızda az sayıda gözlenen diğer birtakım komplikasyonla da karşılaşmamak ve bunlara yol açan faktörleri belirlemek için daha büyük örneklem gruplarıyla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: dental implant, protez, başarı, sağ kalım

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ulviye Büyükkaplan

Mahir Çataltepe

Nurgül Kömerik

Gülperi Şanlı Koçer

Yayımlanma Tarihi 17 Kasım 2011
Gönderilme Tarihi 5 Ekim 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Büyükkaplan U, Çataltepe M, Kömerik N, Şanlı Koçer G. Farklı dental implantların başarı ve sağ kalım oranlarının değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2011;2(2):77-83.

SDÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, makalenin gönderilmesi ve yayınlanması dahil olmak üzere hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep etmemektedir. Dergimiz, bilimsel araştırmaları okuyucuya ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır.