Mikroalgler,
geleceğin yenilenebilir enerji kaynaklarından görülmelerine rağmen, günümüzde
büyük ölçekli üretimleri oldukça pahalı bir süreçtir. Mikroalgler tarımsal
kaynaklı atık sularda yer alan kimyasalları ve ağır metalleri besin kaynağı
olarak kullanarak üremelerini devam ettirebilirler. Tarımsal atık sulardan
önemli bir tanesi de peynir altı suyudur. Peynir atık suyu içerdiği yoğun
protein nedeniyle mikroalg yetiştirilmesi için uygun bir besin kaynağı olarak
da kullanılabilir. Bu çalışmada, 500 ml’lik 4 farklı yetiştirme ortamı
hazırlanarak 1)Mavi yeşil alg ortamı (BG11) Chlorella vulgaris 2) Mavi yeşil
alg ortamı (BG11) Peynir altısuyu (CW) Chlorella vulgaris 3) Bold’s Basal
ortamı (BMM) Chlorella vulgaris and 4)Çeşme suyu (TW) Chlorella vulgaris
ortamlarında üretilmeye çalışılmıştır. 21 gün süren denemeler sonucunda en
yüksek, hücre sayısı, biyomas ve oransal yağ miktarı artışı Bold’s Basal
ortamı Peynir altısuyu ve Chlorella
vulgaris ortamında sırasıyla 79.7x106
cell mL-1 , 10.14 g L-1 ve %20.7 olarak gerçekleşmiştir. Yapılan denemelerde
peynir altı suyunun Chlorella vulgaris üretiminde besin kaynağı olarak
kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar istatistiksel analizlerle de
desteklenmiştir
Mikroalg Fotobiyoreaktör Chlorella vulgaris Peynir altısuyu Biyomas
Large-scale production of microalgae is a costly process because of high
costs of microalgae feed, artificial lighting and operational costs. Whey (CW) is one of the agricultural waste
materials which contains high amounts of protein and minerals and is considered
as a feed source for Chlorella vulgaris. The objective of this research was to
determine the effects of wheyon biomass production of Chlorella vulgaris.
Chlorella vulgaris was produced in four different growth medium of 1) Blue
Green Medium(BG11) Chlorella vulgaris 2) Blue Green Medium(BG11) whey (CW)
Chlorella vulgaris 3) Bold’s Basal Medium (BMM) Chlorella vulgaris and 4) Tap water(TW)
Chlorella vulgaris. After 21 days of experimentation, the highest number
microalgae cells, biomass gain and lipid were observed in Bold's Basal Medium
(BMM) Chlorella vulgaris growth medium containing as 79.7x106 cell mL-1, 10.14
g L-1 and 20.7%, respectively. It is found that wheycan be considered as a
promising feed source for the production of Chlorella vulgaris.
Microalgae Photobioreactor Chlorella vulgaris Cheese whey Biomass
Bölüm | Tarım Makineleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 32 Sayı: 3 |