Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

Anaphylaxis After Topical Egg White Exposure: Case Report

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 3, 35 - 37, 03.03.2017

Öz

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Martorell A, Alonso E, Boné J, Echeverría L, López MC, Martín Fet al; Food Allergy Committee of SEICAP. Position document: IgE-mediated allergy to egg protein. Allergol Immunopathol (Madr). 2013;41: 320-36. 2.Robert M. Kliegman, Bonita F. Stanton, Joseph W. St. Geme, NinaF. Schor, Richard E. Berhman Nelson Textbook of Pediatrics 19thEdition, Food Allergy and Advers Reactions to Foods, Sounders, Phi-ladelphia 2011. 3.Sampson HA, Muñoz-Furlong A, Campbell RL, Adkinson NF Jr, BockSA, Branum A et al. Second symposium on the definition and mana-gement of anaphylaxis: summary report—Second National Institu-te of Allergy and Infectious Disease/Food Allergy and AnaphylaxisNetwork symposium. J Allergy Clin Immunol. 2006; 117: 391-397. 4.Simons FE. Anaphylaxis, killer allergy: long-term management inthe community. J Allergy Clin Immunol. 2006; 117: 367. 5.Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A po-pulation study of food intolerance. Lancet. 1994; 343: 1127-30. 6.Järvinen KM, Sicherer SH, Sampson HA, Nowak-Wegrzyn A. Use ofmultiple doses of epinephrine in food-induced anaphylaxis in child-ren. J Allergy Clin Immunol. 2008;122:133-138. 7.Lieberman P, Camargo CA Jr, Bohlke K, Jick H, Miller RL, SheikhA, et al. Epidemiology of anaphylaxis: Findings of the American Col-lege of Allergy, Asthma and Immunology Epidemiology of Anaphyla-xis Working Group. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006; 97: 596-602. 8.Nihat Sapan, Esen Demir, Zeynep Tamay, Necla Akçakaya, NerminGüler, Mehtap Yazıcıoğlu et al. Çocuk alerji ve astım akademisi be-sin alerjisi tanı ve tedavi protokolü. Türk Ped Arş 2013; 48: 270-274. 9.Müjgan Öztürk, H. Tanju Besler, Besin Allerjileri. 1. Baskı KlasmatMatbaası Ankara 2008. 10.Calvani M, Cardinale F, Martelli A, Muraro A, Pucci N, SavinoF,et al., Italian Society of Pediatric Allergy and Immunology Anaphy-laxis’ Study Group. Risk factors for severe food anaphylaxis in Italy.Pediatr Allergy Immunol. 2011; 22: 813-819. 11.Feride Akaçin, Ramazan Ersoy, Mustafa Demirtürk, Sacide Rana Işık.Yumurta ile Deri Prik Testi Sonrası Nadir Görülen Bir Anafilaksi Ol-gusu: Literatür Eşliğinde Olgunun Değerlendirilmesi. Haseki Tıp Bül-teni 2015; 53: 162-164. 12.Raymond J Mullins. Allergy to topical and oral goat products. MedJ Aust 2012; 197: 148-149. 13.Codreanu F, Morisset M, Cordebar V, Kanny G, Moneret-VautrinDA. Risk of allergy to food proteins in topical medicinal agents andcosmetics. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2006 ; 38:126-30.

Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 3, 35 - 37, 03.03.2017

Öz

Öz

Besin allerjileri genellikle oral alım sonrasında gelişmekle birlikte herhangi bir yolla besine maruz kalınması allerjik reaksiyona yol açabilir. Yanık nedeniyle ciltte oluşanbül üzerine yumurta beyazı uygulanması sonrasında anjioödem gelişen vakamız oral alımdışında oluşan besin allerjilerini vurgulamak amacıyla sunulmuştur. 4 aylık erkek hasta, ikinci derece yanık nedeni ile iki adet bül oluşan (1 ve 3 cm) sağ bacak ön yüzüneçiğ yumurta beyazı uygulanmasından yaklaşık 1-2 dk sonra nefes almada zorluk olması nedeni ile getirildi. Dudak ve dilinde belirgin mukozal ödemi mevcut, solunumu rahat, akciğer sesleri doğal, sağ bacak ön yüzünde 1 ve 3 cm ebatlarında patlamış yanıkmbülleri mevcut idi. Anjioödem düşünülen hastaya intramüsküler adrenalin, damar yolu açılarak prednizolon ve feniramin maleat uygulandı. Takibinde klinik bulguları düzelen hastaya ayaktan allerji polikliniği takibi önerildi. Besin allerjileri sıklıkla duyarlı olunan besinlerin oral alımı sonrasında gelişmekle birlikte, özellikle bütünlüğü bozulmuş cilde uygulanması sonrasında da hayatı tehdit edici bulgulara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Martorell A, Alonso E, Boné J, Echeverría L, López MC, Martín Fet al; Food Allergy Committee of SEICAP. Position document: IgE-mediated allergy to egg protein. Allergol Immunopathol (Madr). 2013;41: 320-36. 2.Robert M. Kliegman, Bonita F. Stanton, Joseph W. St. Geme, NinaF. Schor, Richard E. Berhman Nelson Textbook of Pediatrics 19thEdition, Food Allergy and Advers Reactions to Foods, Sounders, Phi-ladelphia 2011. 3.Sampson HA, Muñoz-Furlong A, Campbell RL, Adkinson NF Jr, BockSA, Branum A et al. Second symposium on the definition and mana-gement of anaphylaxis: summary report—Second National Institu-te of Allergy and Infectious Disease/Food Allergy and AnaphylaxisNetwork symposium. J Allergy Clin Immunol. 2006; 117: 391-397. 4.Simons FE. Anaphylaxis, killer allergy: long-term management inthe community. J Allergy Clin Immunol. 2006; 117: 367. 5.Young E, Stoneham MD, Petruckevitch A, Barton J, Rona R. A po-pulation study of food intolerance. Lancet. 1994; 343: 1127-30. 6.Järvinen KM, Sicherer SH, Sampson HA, Nowak-Wegrzyn A. Use ofmultiple doses of epinephrine in food-induced anaphylaxis in child-ren. J Allergy Clin Immunol. 2008;122:133-138. 7.Lieberman P, Camargo CA Jr, Bohlke K, Jick H, Miller RL, SheikhA, et al. Epidemiology of anaphylaxis: Findings of the American Col-lege of Allergy, Asthma and Immunology Epidemiology of Anaphyla-xis Working Group. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006; 97: 596-602. 8.Nihat Sapan, Esen Demir, Zeynep Tamay, Necla Akçakaya, NerminGüler, Mehtap Yazıcıoğlu et al. Çocuk alerji ve astım akademisi be-sin alerjisi tanı ve tedavi protokolü. Türk Ped Arş 2013; 48: 270-274. 9.Müjgan Öztürk, H. Tanju Besler, Besin Allerjileri. 1. Baskı KlasmatMatbaası Ankara 2008. 10.Calvani M, Cardinale F, Martelli A, Muraro A, Pucci N, SavinoF,et al., Italian Society of Pediatric Allergy and Immunology Anaphy-laxis’ Study Group. Risk factors for severe food anaphylaxis in Italy.Pediatr Allergy Immunol. 2011; 22: 813-819. 11.Feride Akaçin, Ramazan Ersoy, Mustafa Demirtürk, Sacide Rana Işık.Yumurta ile Deri Prik Testi Sonrası Nadir Görülen Bir Anafilaksi Ol-gusu: Literatür Eşliğinde Olgunun Değerlendirilmesi. Haseki Tıp Bül-teni 2015; 53: 162-164. 12.Raymond J Mullins. Allergy to topical and oral goat products. MedJ Aust 2012; 197: 148-149. 13.Codreanu F, Morisset M, Cordebar V, Kanny G, Moneret-VautrinDA. Risk of allergy to food proteins in topical medicinal agents andcosmetics. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2006 ; 38:126-30.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler 1
Yazarlar

Yrd. Doç. Dr. Bahri Elmas

Yayımlanma Tarihi 3 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Elmas, Y. D. D. B. (2017). Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi. Klinik Tıp Bilimleri, 5(3), 35-37.
AMA Elmas YDDB. Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi. Klinik Tıp Bilimleri. Mart 2017;5(3):35-37.
Chicago Elmas, Yrd. Doç. Dr. Bahri. “Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi”. Klinik Tıp Bilimleri 5, sy. 3 (Mart 2017): 35-37.
EndNote Elmas YDDB (01 Mart 2017) Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi. Klinik Tıp Bilimleri 5 3 35–37.
IEEE Y. D. D. B. Elmas, “Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi”, Klinik Tıp Bilimleri, c. 5, sy. 3, ss. 35–37, 2017.
ISNAD Elmas, Yrd. Doç. Dr. Bahri. “Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi”. Klinik Tıp Bilimleri 5/3 (Mart 2017), 35-37.
JAMA Elmas YDDB. Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi. Klinik Tıp Bilimleri. 2017;5:35–37.
MLA Elmas, Yrd. Doç. Dr. Bahri. “Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi”. Klinik Tıp Bilimleri, c. 5, sy. 3, 2017, ss. 35-37.
Vancouver Elmas YDDB. Topikal Olarak Yumurta Beyazı Uygulanması Sonrasında Anafilaksi: Vaka Takdimi. Klinik Tıp Bilimleri. 2017;5(3):35-7.