Estetik restoratif diş hekimliğinde renk seçimiile ilgili zorlukların üstesinden gelebilmek için,renk bilimi ve sanatını anlamak gerekir. Restoratifdiş hekimliğinin en zor prosedürlerinden biri doğaldişlere uyumlu bir restorasyonun yapılmasıdır. Dişhekimliği seramiğini ilgilendiren tekniklerin, ışık verenk prensiplerinin bilinmesi doğal dişlerle uyumlurenkte restorasyonlar hazırlanabilmesi için önemlidir. Diş hekimliğinde renk belirlenmesi;görsel ve bilgisayar destekli cihazlar yardımı ileolmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Diş renginingöz ile değerlendirilmesi oldukça sübjektiftir.Bilgisayar destekli cihazların kullanımı sübjektifolan görsel değerlendirmeye kıyasla daha objektifsonuçlar ortaya koymaktadır. Görsel ve bilgisayardestekli sistemlerin kombine olarak kullanımıönerilmektedir. Bu makale, rengin bilimselesaslarını ve dişlerin renk seçimindeki faktörlerianlatmaktadır.
Color science and art should be understood to overcome the difficulties related to the color selection at aesthetic restorative dentistry. Closely matching natural teeth with an artificial restoration can be one of the most challenging procedures in restorative dentistry. Concerning dental ceramic techniques, the principles of light and color is important for the preparation of restorations compatible with the natural color of teeth. Color determination in dentistry can be divided 2 categories: visual and instrumental. Determination of tooth color by visual means is considered highly subjective. Computer aided systems give more objective results than subjective visual examination. For that reason, both visual and instrumental shade matching systems should be used together. This article reviews the scientific principles of color and the factors involved in shade selection for prosthetic teeth.
Keywords: Color, color selection systems, esthetic, color selection.
ÖZET
Estetik restoratif diş hekimliğinde renk seçimi ile ilgili zorlukların üstesinden gelebilmek için, renk bilimi ve sanatını anlamak gerekir. Restoratif diş hekimliğinin en zor prosedürlerinden biri doğal dişlere uyumlu bir restorasyonun yapılmasıdır. Diş hekimliği seramiğini ilgilendiren tekniklerin, ışık ve renk prensiplerinin bilinmesi doğal dişlerle uyumlu renkte restorasyonlar hazırlanabilmesi için önemlidir. Diş hekimliğinde renk belirlenmesi; görsel ve bilgisayar destekli cihazlar yardımı ile olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Diş renginin göz ile değerlendirilmesi oldukça sübjektiftir. Bilgisayar destekli cihazların kullanımı sübjektif olan görsel değerlendirmeye kıyasla daha objektif sonuçlar ortaya koymaktadır. Görsel ve bilgisayar destekli sistemlerin kombine olarak kullanımı önerilmektedir. Bu makale, rengin bilimsel esaslarını ve dişlerin renk seçimindeki faktörleri anlatmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Review |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2013 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ağustos 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013Cilt: 16 Sayı: 4 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.