Purpose: Invasion of the furcation area of the multi-rooted teeth with periodontal disease is one of the common complications. The aim of the study was to evaluate the prevalence of furcation problems.
Material and Methods: In the study, 609 molars were evaluated in 97 patients whose age range 30-75 (45.2±9.73) with nabers probe and radiographs. According to the evaluation, one score was given to each molar. The study consisted of 49 women and 48 men with 33 current smokers and 64 nonsmoker.
Results: It was determined that the prevalence and degree of furcation involvement were increasing with age. The frequency of furcation involvement was higher in the mandible than in the maxilla. According to the first and the second molars, furcation involvement of degree I and II was higher on the second molars; furcation involvement of degree III and IV was higher on the first molars. Men had higher frequency of furcation involvement than woman and in smokers; frequency of furcation involvement was higher than nonsmokers.
Conclusion: In conclusion, the results of this study showed that the prevalence and degree of furcation involvement deteriorated with increasing ages in molars and there were influences of localization of teeth, gender, smoking on the frequency and degree of furcation involvement.
ÖZET
Amaç: Periodontal hastalıklı çok köklü dişlerin furkasyon bölgesinin tutulumu sık rastlanan komplikasyonlardan birisidir. Bu çalışmada belirli yaş gruplarında furkasyon problemlerinin prevelansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada yaşları 30 ile 75 (ort: 45.2±9.73 yaş) arasında değişen 97 hastada toplam 609 molar dişin furkasyon tutulumları nabers sondu ve radyograflarıyla değerlendirilerek her dişe bir skor verildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 49’u kadın 48’i erkek olup sigara içen toplam birey sayısı 33’tü.
Bulgular: Her molar diş için furkasyon problemi görülme sıklığının ve derecesinin yaşla birlikte arttığı belirlendi. Mandibular molar dişlerin furkasyon tutulum derecelerinin ve sıklığının maksillar molar dişlere göre daha fazla olduğu tespit edildi. 1. ve 2. molarlara göre furkasyon problemi görülme sıklığının karşılaştırılmasıyla I. ve II. derece furkasyon problemlerinin 2. molarlarda, III. ve IV. derece furkasyon problemlerinin ise 1. molarlarda daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre, sigara içenlerde ise içmeyenlere göre furkasyon problemlerinin daha fazla sıklıkta görüldüğü tespit edildi.
Sonuç: Molar dişlerde furkasyon problemlerinin görülme sıklığı ve derecesi yaşla birlikte artmaktadır. Dişin alt ya da üst çenede bulunmasının, 1. ya da 2. molar olmasının, cinsiyetin ve sigara kullanımının furkasyon problemlerinin görülme sıklığı üzerine etkili olduğu tespit edildi.
Anahtar kelimeler: Furkasyon problemleri, periodontitis
Amaç: Periodontal hastalıklı çok köklü dişlerin furkasyon bölgesinin tutulumu sık rastlanan komplikasyonlardan birisidir. Bu çalışmada belirli yaş gruplarında furkasyon problemlerinin prevelansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada yaşları 30 ile 75 (ort: 45.2±9.73 yaş) arasında değişen 97 hastada toplam 609 molar dişin furkasyon tutulumları nabers sondu ve radyograflarıyla değerlendirilerek her dişe bir skor verildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 49’u kadın 48’i erkek olup sigara içen toplam birey sayısı 33’tü.Bulgular: Her molar diş için furkasyon problemi görülme sıklığının ve derecesinin yaşla birlikte arttığı belirlendi. Mandibular molar dişlerin furkasyon tutulum derecelerinin ve sıklığının maksillar molar dişlere göre daha fazla olduğu tespit edildi. 1. ve 2. molarlara göre furkasyon problemi görülme sıklığının karşılaştırılmasıyla I. ve II. derece furkasyon problemlerinin 2. molarlarda, III. ve IV. derece furkasyon problemlerinin ise 1. molarlarda daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre, sigara içenlerde ise içmeyenlere göre furkasyon problemlerinin daha fazla sıklıkta görüldüğü tespit edildi.Sonuç: Molar dişlerde furkasyon problemlerinin görülme sıklığı ve derecesi yaşla birlikte artmaktadır. Dişin alt ya da üst çenede bulunmasının, 1. ya da 2. molar olmasının, cinsiyetin ve sigara kullanımının furkasyon problemlerinin görülme sıklığı üzerine etkili olduğu tespit edildi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Original Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2011 |
Gönderilme Tarihi | 11 Kasım 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008Cilt: 11 Sayı: 1 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.