As oral hygiene becomes more difficult in patients with fixed orthodontic appliances; the decalcification of the enamel surface adjacent to these appliances is prevalent. Decalcification is manifested as a white spot lesion (WSL) on enamel, and orthodontic patients develop significantly more WSLs than non-orthodontic patients. If these lesions are left untreated, they may progress to produce carious cavitations, and may also present aesthetic problems. Thus, the prevention, diagnosis, and treatment of WSLs are crucial to minimize tooth decay as well as tooth discoloration that could compromise the aesthetics of the smile. Clearly, it is the orthodontists’ responsibility to be aware of the risk for decalcifications and take precautions to avoid or limit their development. The present review presents the most recent researches about formation, prevention and treatment methods against WSLs; before, during and after orthodontic treatment with fixed appliances.
ÖZET
Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda diş fırçalamanın ve ağız bakımının zor olmasından dolayı, braketlere komşu mine yüzeylerinin dekalsifikasyonu yaygın olarak gözlenmektedir. Dekalsifikasyon mine yüzeyinde beyaz bir noktasal lezyon olarak gözlenir ve ortodontik tedavi gören hastalarda görmeyenlere göre daha yaygın olarak gelişmektedir. Bu lezyon tedavi edilmeden bırakılırsa minede çürük kavitesi oluşabilir ve ileri estetik problemler ortaya çıkabilir. Beyaz nokta lezyonlarının önlenmesi, doğru tanısı ve tedavisi; estetik ve fonksiyonel sorun oluşturan diş çürüğünü en aza indirmek için gereklidir. Dekalsifikasyon risklerinin farkında olmak, onların gelişimini sınırlandırmak ve kaçınmak için önlem almak ortodonti uzmanlarının sorumluluğundadır. Bu derleme sabit ortodontik tedaviler sırasında ve sonrasında beyaz lezyonların oluşması, önlenmesi ve tedavisi hakkında güncel araştırmaları sunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Beyaz nokta lezyonları, demineralizasyon, dekalsifikasyonSabit ortodontik tedavi gören hastalarda di f rçalaman n ve a zbak m n n zor olmas ndan dolay , braketlere kom u mine yüzeylerinin dekalsifikasyonu yayg n olarak gözlenmektedir. Dekalsifikasyon mine yüzeyinde beyaz bir noktasal lezyon olarak gözlenir ve ortodontik tedavi gören hastalarda görmeyenlere göre daha yayg n olarak geli mektedir. Bu lezyon tedavi edilmeden b rak l rsa minede çürük kavitesi olu abilir ve ileri estetik problemler ortaya ç kabilir. Beyaz nokta lezyonlar n n önlenmesi, do ru tan s ve tedavisi; estetik ve fonksiyonel sorun olu turan di çürü ünü en aza indirmek için gereklidir. Dekalsifikasyon risklerinin fark nda olmak, onlar ngeli imini s n rland rmak ve kaç nmak için önlem almak ortodonti uzmanlar n n sorumlulu undad r. Bu derleme sabit ortodontik tedaviler s ras nda ve sonras nda beyaz lezyonlar n olu mas , önlenmesi ve tedavisi hakk nda güncel ara t rmalar sunmaktad r
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Review |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ekim 2011 |
Gönderilme Tarihi | 30 Ekim 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009Cilt: 12 Sayı: 2 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.