Üst çene ön bölge dişlerinin sürme bozuklukları, yüz estetiğini olumsuz yönde etkileyen bir klinik problemdir. Gömülü dişlerin ark içindeki ideal yerlerine ortodontik olarak sürdürülmesi ve dizilmesi hastaya daha iyi bir gülümseme sağlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, klinisyenin en iyi ortodontik mekaniği seçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada palatinale gömülü maksiller kaninlerin sürdürülmesi amacıyla kullanılan ortodontik ve cerrahi tedavi seçenekleri anlatılmış ve palatinal pozisyonda gömülü maksiller kanin dişlerinin sabit ve hareketli ortodontik aygıtlarla sürdürüldüğü iki olgu ve bu mekaniklerin avantaj ve dezavantajları sunulmuştur. Sunulan ikinci olguda retansiyon kroşeleri ve helikal springleri olan basit ve etkili müteharrik aparey ile gömülü dişlerin sürdürüldüğü yeni bir yöntem anlatılmıştır.
Anahtar kelimeler: Palatinale gömülü maksiller kaninler, ortodontik sürdürme, sabit ortodontik mekanikler, hareketli ortodontik apareyler, avantaj ve dezavantaj.
Abstract
Eruption anomalies of maxillary anterior teeth are clinical problem which effects facial esthetics. Forced eruption and alignment of impacted teeth into the arch is the best treatment approach and supply a more estetic smile for patient. For this purpose, clinician should be selecting the best ideal orthodontic mechanics. In this study presented that orthodontics and surgery treatment options was evaluated used for forced eruption of palatally impacted maxillary canines and on two cases that is forced eruption of palatally impacted maxillary canines used with fixed and removable orthodontics mechanics and explain that advantages and disadvantages of this mechanics. In the present two case explained new method that is an effective and simple removable appliance for the forced eruption of impacted teeth which included retention clasps and a helical spring.
Key words: Palatally impacted maxillary canines, forced eruption, fixed orthodontic mechanics, removable orthodontic appliance, advantage and disadvantages
Üst çene ön bölge dişlerinin sürme bozuklukları, yüz estetiğini olumsuz yönde etkileyen bir klinik problemdir. Gömülü dişlerin ark içindeki ideal yerlerine ortodontik olarak sürdürülmesi ve dizilmesi hastaya daha iyi bir gülümseme doğrultusunda, klinisyenin en iyi ortodontik sağlamaktadır
Palatinale gömülü maksiller kaninler ortodontik sürdürme sabit ortodontik mekanikler hareketli ortodontik apareyler avantaj ve dezavantaj
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Case Reports |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 14 Sayı: 2 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.