BibTex RIS Kaynak Göster

Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi

Yıl 2011, Cilt: 14 Sayı: 1, 18 - 23, 21.01.2011

Öz

      Objectives: The purpose of this study was to investigate color effect of frequently used food and beverage consumption of children on primary and permanent tooth of enamel.

      Methods: In this study; cola, ayran, orange juice, strawberries yogurt were used as acidic food and beverage tooth enamel were used. Each 5 mm diameter and 2 mm thickness of material, the total 300 samples have been prepared The 600 samples have been prepared in 5 mm diameter and 2 mm thickness of material. After measuring the initial pH of the drinks used in the study, the samples were waited in those solutions for 10 seconds. Later it were washed for 10 seconds with distilled water and this process were repeated forty times for each time (one day, one week,  one month, three months, 6 months). The control group samples were stored at distilled water without subject to any cycling.

      Results: While the most discoloration value of materials was determined in cola and fruit juice, the lower discoloration value of materials values were observed in strawberry yogurt and ayran. The least discoloration value of materials was detected in the distilled water.

      Conclusion: The different type of foods and drinks was affected different proportions to color stability of primary and permanent tooth.

      Key words: Tooth enamel, color stability, food, beverage.

       ÖZET

      Amaç: Bu çalışmanın amacı çocukların sıklıkla tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş minesinin rengine etkisini incelemektir.

      Gereç ve yöntem: Çalışmada asidik yiyecek ve içecekler olarak gazlı içecek, ayran, portakal suyu, çilekli yoğurt kullanıldı. Süt ve daimi dişlerin bukkal yüzeylerindeki orta üçlü bölgesinden 5x5 mm ebatlarında mine dokusu çıkarılarak, toplam 300 örnek hazırlandı. Çalışmada yararlanılan içeceklerin başlangıç pH’ları ölçüldükten sonra, her örnek bu solüsyonlar içerisinde 10 sn bekletildi. 10 sn distile su ile yıkandı ve bu işlem farklı zaman dilimlerinde (1 gün, 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay) ağız ortamını taklit etmek üzere 40 kez tekrarlandı. Kontrol grubu örnekler döngüye tabi tutulmaksızın distile su içerisinde saklandı. Bekleme sürelerinin sonunda tüm örneklerin renk ölçümleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar Varyans analizi ve Duncan testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi.

      Bulgular: En fazla renklenme değerleri gazlı içecek ve meyve suyu grubunda saptanırken, ayran ve çilekli yoğurt grubunda daha düşük renklenme değerleri gözlendi. Distile suda en az boyanma değeri saptandı.

      Sonuç: Farklı tipteki yiyecek ve içeceklerin kullanılan süt ve daimi dişlerin renk stabilitesini farklı oranlarda etkilediği gözlendi.

       Anahtar kelimeler: Diş minesi, renk stabilitesi, yiyecek, içecek

Kaynakça

  • Nathoo SA. The chemistry and mechanism of extrinsic and intrinsic discoloration. J Am Dent Assoc 1997; 128: 6-10.
  • Zantner C, Derdilopoulou F, Martus P, Kielbassa AM. Randomized clinical trial on the efficacy of 2 over-the-counter whitening systems. Quintessence Int 2006; 37: 695-706.
  • Haywood VB, Heymann HO. Nightguard without bleaching. Quintessence Int 1989; 20: 173-176.
  • Swift EJ Jr, Perdigao J. Effects of bleaching on teeth and restorations. Compend Contin Educ Dent 1998; 19: 815-820.
  • Walsh LJ. Safety issues relating to the use of hydrogen peroxide in dentistry. Aust Dent J 2000; 45: 257-269.
  • Yap AUJ, Wattanapayungkul P. Effect of in-office tooth whiteners on hardness of tooth-colored restoratives. Oper Dent 2002; 27: 137-141.
  • Oktay EK. Farklı vital beyazlatma sistemlerinin diş rengi üzerine etkilerinin klinik olarak karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2006, Ankara.
  • Çoğulu D, Ersin N, Topaloğlu AA. Asitli içeceklerin üç farklı restoratif materyalin yüzey incelenmesi. Dicle Dişhekimliği Dergisi 2008; 9: 7-12. üzerine etkisinin
  • Aliping-Mckenzie M, Linden RWA, Nicholson JW. The effect of Coca-Cola and fruit juices on the surface hardness of glass-ionomers and ‘compomers’. Journal of Oral Rehabilitation 2004; 31: 1046- 1052.
  • Douglas RD, Przyblska M. Predicting porcelain thickness required for dental shade matches. J Prosthet Dent 1999; 82: 143-149.
  • Yazgan YK. Porselen kron sistemlerinin estetik değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2003. özelliklerinin
  • Kesim B, Belli E: Estetik materyallerde çay, kahve ve kolanın renk stabilitesine etkisi. Selçuk Üni Diş Hek Fak Derg 1994; 4: 90.
  • Dietsehi D, Campanile G, Holz J, Meyer JM: Comparison of the color stability of ten new generation composites: An in vitro study. Dent Mater 1994; 10: 33-35.
  • Rios D, Honorio HM, Francisconi LF, Magalhaes AC, Machado MA, Buzalaf RA. In situ effect of an erosive challange on different restorative materials and on enamel adjacent to these materials. J Dent 2008; 36: 152-157.
  • Phillips RW. Skinner’s science of dental materials, 9th ed., WB Saunders Comp, Philadelphia 1982.
  • García-Godoy F, García-Godoy A, García-Godoy F. Effect of bleaching gels on the surface roughness, hardness, and micromorphology of composites. Gen Dent 2002; 50: 247-250.
  • Wan AC, Yap AU, Hasting GW. Acid base Complex reactionsin resin- modified and convensional glass ionomer cements. J Biomed Mater Res 1999; 48:700-704.
  • Fleming GJ, Zala DM. An assesment of encapsulated versus hand-mixed glass ionomer restoratives. Oper Dent 2003; 28: 168-177.
  • Meurman JH, Frank RM. Scanning electron microscopic study of the effect of salivary pellicle on enamel erosion. Caries Res 1991; 25: 1-6.
  • Seghi RR. Effects of instrument- measuring geometry on colorimetric assessments of dental porcelains. J Dent Res 1990; 69: 1180-1183.
  • Hekimoğlu C, Anıl N, Etikan İ. Effect of accelerated aging on the color stability of cemented laminate Prosthodont 2000; 13: 29-33. veneers. Int J
  • Douglas RD. Color stability of new- generation indirect rezins for prosthodontic application. J Prosthet Dent 2000; 83: 166- 170.
  • Edward L. Palmer; Courtney F. Carpenter. Food and Beverage Marketing to Children and Youth: Trends and Issues Media Psychology, 1532-785X, Volume 8, Issue 2, 2006; 165 – 190.
  • Addy M, Al-Arrayed F, Moran J. The use of an oxydising mouthwash to reduce staining associated with chlorhexidine: studies in vitro and in vivo. J Clin Perio 1991; 18: 267-271.
  • Leonard GJ, Witt JJ, Underwood RA. The enhancement of chlorhexidine stain in dogs. J. Dent. Res 1980; 591-27.

Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi

Yıl 2011, Cilt: 14 Sayı: 1, 18 - 23, 21.01.2011

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı çocukların sıklıkla tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş minesinin rengine etkisini incelemektir.Gereç ve yöntem: Çalışmada asidik yiyecek ve içecekler olarak gazlı içecek, ayran, portakal suyu, çilekli yoğurt kullanıldı. Süt ve daimi dişlerin bukkal yüzeylerindeki orta üçlü bölgesinden 5x5 mm ebatlarında mine dokusu çıkarılarak, toplam 300 örnek hazırlandı. başlangıç pH’ları ölçüldükten sonra, her örnek bu solüsyonlar içerisinde 10 sn bekletildi. 10 sn distile su ile yıkandı ve bu işlem farklı zaman dilimlerinde (1 gün, 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay) ağız ortamını taklit etmek üzere 40 kez tekrarlandı. Kontrol grubu örnekler döngüye tabi tutulmaksızın distile su içerisinde saklandı. Bekleme sürelerinin sonunda tüm örneklerin renk ölçümleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar Varyans analizi ve Duncan testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: En fazla renklenme değerleri gazlı içecek ve meyve suyu grubunda saptanırken, ayran ve çilekli yoğurt grubunda daha düşük renklenme değerleri gözlendi. Distile suda en az boyanma değeri saptandı. Sonuçlar: Farklı tipteki yiyecek ve içeceklerin kullanılan süt ve daimi dişlerin renk stabilitesini farklı oranlarda etkilediği gözlendi

Kaynakça

  • Nathoo SA. The chemistry and mechanism of extrinsic and intrinsic discoloration. J Am Dent Assoc 1997; 128: 6-10.
  • Zantner C, Derdilopoulou F, Martus P, Kielbassa AM. Randomized clinical trial on the efficacy of 2 over-the-counter whitening systems. Quintessence Int 2006; 37: 695-706.
  • Haywood VB, Heymann HO. Nightguard without bleaching. Quintessence Int 1989; 20: 173-176.
  • Swift EJ Jr, Perdigao J. Effects of bleaching on teeth and restorations. Compend Contin Educ Dent 1998; 19: 815-820.
  • Walsh LJ. Safety issues relating to the use of hydrogen peroxide in dentistry. Aust Dent J 2000; 45: 257-269.
  • Yap AUJ, Wattanapayungkul P. Effect of in-office tooth whiteners on hardness of tooth-colored restoratives. Oper Dent 2002; 27: 137-141.
  • Oktay EK. Farklı vital beyazlatma sistemlerinin diş rengi üzerine etkilerinin klinik olarak karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2006, Ankara.
  • Çoğulu D, Ersin N, Topaloğlu AA. Asitli içeceklerin üç farklı restoratif materyalin yüzey incelenmesi. Dicle Dişhekimliği Dergisi 2008; 9: 7-12. üzerine etkisinin
  • Aliping-Mckenzie M, Linden RWA, Nicholson JW. The effect of Coca-Cola and fruit juices on the surface hardness of glass-ionomers and ‘compomers’. Journal of Oral Rehabilitation 2004; 31: 1046- 1052.
  • Douglas RD, Przyblska M. Predicting porcelain thickness required for dental shade matches. J Prosthet Dent 1999; 82: 143-149.
  • Yazgan YK. Porselen kron sistemlerinin estetik değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2003. özelliklerinin
  • Kesim B, Belli E: Estetik materyallerde çay, kahve ve kolanın renk stabilitesine etkisi. Selçuk Üni Diş Hek Fak Derg 1994; 4: 90.
  • Dietsehi D, Campanile G, Holz J, Meyer JM: Comparison of the color stability of ten new generation composites: An in vitro study. Dent Mater 1994; 10: 33-35.
  • Rios D, Honorio HM, Francisconi LF, Magalhaes AC, Machado MA, Buzalaf RA. In situ effect of an erosive challange on different restorative materials and on enamel adjacent to these materials. J Dent 2008; 36: 152-157.
  • Phillips RW. Skinner’s science of dental materials, 9th ed., WB Saunders Comp, Philadelphia 1982.
  • García-Godoy F, García-Godoy A, García-Godoy F. Effect of bleaching gels on the surface roughness, hardness, and micromorphology of composites. Gen Dent 2002; 50: 247-250.
  • Wan AC, Yap AU, Hasting GW. Acid base Complex reactionsin resin- modified and convensional glass ionomer cements. J Biomed Mater Res 1999; 48:700-704.
  • Fleming GJ, Zala DM. An assesment of encapsulated versus hand-mixed glass ionomer restoratives. Oper Dent 2003; 28: 168-177.
  • Meurman JH, Frank RM. Scanning electron microscopic study of the effect of salivary pellicle on enamel erosion. Caries Res 1991; 25: 1-6.
  • Seghi RR. Effects of instrument- measuring geometry on colorimetric assessments of dental porcelains. J Dent Res 1990; 69: 1180-1183.
  • Hekimoğlu C, Anıl N, Etikan İ. Effect of accelerated aging on the color stability of cemented laminate Prosthodont 2000; 13: 29-33. veneers. Int J
  • Douglas RD. Color stability of new- generation indirect rezins for prosthodontic application. J Prosthet Dent 2000; 83: 166- 170.
  • Edward L. Palmer; Courtney F. Carpenter. Food and Beverage Marketing to Children and Youth: Trends and Issues Media Psychology, 1532-785X, Volume 8, Issue 2, 2006; 165 – 190.
  • Addy M, Al-Arrayed F, Moran J. The use of an oxydising mouthwash to reduce staining associated with chlorhexidine: studies in vitro and in vivo. J Clin Perio 1991; 18: 267-271.
  • Leonard GJ, Witt JJ, Underwood RA. The enhancement of chlorhexidine stain in dogs. J. Dent. Res 1980; 591-27.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Original Research Articles
Yazarlar

Mustafa Sari

Alp Koyutürk

Soner Çankaya

Yayımlanma Tarihi 21 Ocak 2011
Gönderilme Tarihi 21 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Sari M, Koyutürk A, Çankaya S (01 Ocak 2011) Çocukların tükettiği yiyecek ve içeceklerin süt ve daimi diş rengine etkisi. Cumhuriyet Dental Journal 14 1 18–23.

Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.


CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.

Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)

IMPORTANT NOTICE

All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.

Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.