Amaç: Mental foramenin yerinin tam olarak lokalize edilmesi alt çeneye uygulanan cerrahi operasyonlar açısından kritik bir öneme sahiptir. Lokalizasyonunun çeşitliliği özellikle implant cerrahisi gibi bazı operasyonlar sırasında komplikasyona sebep olabilir. Bu çalışmanın amacı Sivas ilindeki hastalardan elde edilen dijital panoramik röntgenleri değerlendirerek, mental foramenin lokalizasyonunu araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, 360 hastanın dijital panoramik röntgeni retrospektif olarak incelenmiştir. Panoramik röntgenlerde, mental foramenin farklı lokalizasyonları cinsiyet ayrımı gözeterek, simetrik ve asimetrik olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca mental foramenin alveoler kret tepesine ve alt çene alt kenarına olan ortalama uzaklıkları incelenmiştir. Bulgular: Mental foramen hastaların % 59,4’ünde birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında ,% 37,2’sinde ikinci küçük azı diş aksının hizasında olduğu belirlendi. Erkeklerin % 64,6’sında ve kadınların % 55,1’ninde mental foramenin birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında olduğu bulundu. Mental foramenin hastaların % 80,3’ünde simetrik olduğu saptandı. Mental foramenin sağ tarafta alveoler kret tepesine 16,79 mm ve alt çene alt kenarına 12,46 mm ortalama uzaklıkta olduğu belirlendi. Sol tarafta ise foramenin alveoler kret tepesine 16,80 mm alt çene alt kenarına 12,58 mm ortalama uzaklıkta olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, panoramik radyografide Sivas il genelinde mental foramenin en sık olarak birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında lokalize olduklar ve diğer pozisyonlarda lokalizasyonlarının ise çok düşük olduğu görülmüştür. Vakaların çoğunda bilateral olarak simetrik olduğu görülmüştür.
Amaç: Mental foramenin yerinin tam olarak lokalize edilmesi alt çeneye uygulanan cerrahi operasyonlar açısından kritik bir öneme sahiptir. Lokalizasyonunun çeşitliliği özellikle implant cerrahisi gibi bazı operasyonlar sırasında komplikasyona sebep olabilir. Bu çalışmanın amacı Sivas ilindeki hastalardan elde edilen dijital panoramik röntgenleri değerlendirerek, mental foramenin lokalizasyonunu araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada, 360 hastanın dijital panoramik röntgeni retrospektif olarak incelenmiştir. foramenin farklı lokalizasyonları cinsiyet ayrımı gözeterek, değerlendirilmiştir. Ayrıca mental foramenin alveoler kret tepesine ve alt çene alt kenarına olan ortalama uzaklıkları incelenmiştir. Bulgular: Mental foramen hastaların % 59,4’ünde birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında ,% 37,2’sinde ikinci küçük azı diş aksının hizasında olduğu belirlendi. Erkeklerin % 64,6’sında ve kadınların % 55,1’ninde mental foramenin birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında olduğu bulundu. Mental foramenin hastaların % 80,3’ünde simetrik olduğu saptandı. Mental foramenin sağ tarafta alveoler kret tepesine 16,79 mm ve alt çene alt kenarına 12,46 mm ortalama uzaklıkta olduğu belirlendi. Sol tarafta ise foramenin alveoler kret tepesine 16,80 mm alt çene alt kenarına 12,58 mm ortalama uzaklıkta olduğu bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, panoramik radyografide Sivas il genelinde mental foramenin en sık olarak birinci ve ikinci küçük azı dişleri arasında lokalize olduklar ve diğer pozisyonlarda lokalizasyonlarının ise çok düşük olduğu görülmüştür. Vakaların çoğunda bilateral olarak simetrik olduğu görülmüştür.
Mandibula mental foramen anatomik lokalizasyon panoramik radyografi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Original Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2011 |
Gönderilme Tarihi | 5 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 13 Sayı: 2 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.