BibTex RIS Kaynak Göster

Guta-Perka Ve Resilonun İki Farklı Dolgu Yöntemi (Sistem B ve Obtura II) Kullanarak Kanal İçi Düzensizlikleri Doldurma ve Boşluk Oluşumu Özelliklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2010, Cilt: 13 Sayı: 1, 20 - 26, 05.01.2011

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, guta-perka ve resilon dolgu maddelerinin iki farklı kök kanal doldurma yöntemi (System B ve Obtura II) kullanarak, kanal içi düzensizlikleri doldurma yeteneğinin ve boşluk oluşumunun karşılaştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem: İki insan üst birinci keser dişi mine-sement sınırından şeffaf akrilik bloğa gömüldü. Kök kanalları crown-down teknikle apikal genişlikleri aynı konisiteleri farklı olacak şekilde genişletildi. Split diş modelleri dişlerin uzun aksına paralel olacak şekilde elmas kaplı su soğutmalı testere ile kesildi. Dentin duvarlarına dört yapay düzensizlik yapıldı. Split diş modelleri guta-perka ve resilon ile devamlı ısı tekniği (System B) ile ve termoplastik enjeksiyon tekniği (Obtura II) kullanılarak dolduruldu. Düzensizliklerin replikasyonu ve boşluk oluşumu değerlendirildi ve veriler ki kare ve lojistik regresyon testleriyle analiz edildi.

Bulgular: Guta-perka ve resilon arasında boşluk oluşumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken (p>0,05), System B’nin Obtura II’den daha fazla boşluk oluşturduğu görüldü (p<0,05). Guta-perka düzensizlik replikasyonunda resilondan daha iyi sonuçlar gösterdi, ama dolgu yöntemleri ve geniş ve dar kanallar arasında farklılık görülmedi.

Sonuç: Resilonun guta-perka ile benzer uygulama özelliklerine sahip olduğu, kök kanal dolgusunda kullanılacak olan yöntemin kanal içi düzensizliklerin replikasyonunda ve boşluk oluşumunda belirleyici olabileceği görülmüştür.

Guta-Perka Ve Resilonun İki Farklı Dolgu Yöntemi (Sistem B ve Obtura II) Kullanarak Kanal İçi Düzensizlikleri Doldurma ve Boşluk Oluşumu Özelliklerinin Karşılaştırılması

Yıl 2010, Cilt: 13 Sayı: 1, 20 - 26, 05.01.2011

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, guta-perka ve resilon dolgu maddelerinin iki farklı kök kanal doldurma yöntemi (System B ve Obtura II) kullanarak, kanal içi düzensizlikleri doldurma yeteneğinin ve boşluk oluşumunun karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: İki insan üst birinci keser dişi mine-sement sınırından şeffaf akrilik bloğa gömüldü. Kök kanalları crown-down teknikle apikal genişlikleri aynı konisiteleri farklı olacak şekilde genişletildi. Split diş modelleri dişlerin uzun aksına paralel olacak şekilde elmas kaplı su soğutmalı testere ile kesildi. Dentin duvarlarına dört yapay düzensizlik yapıldı. Split diş modelleri guta-perka ve resilon ile devamlı ısı tekniği (System B) ile ve termoplastik enjeksiyon tekniği (Obtura II) kullanılarak dolduruldu. Düzensizliklerin replikasyonu ve boşluk oluşumu değerlendirildi ve veriler ki kare ve lojistik regresyon testleriyle analiz edildi.Bulgular: Guta-perka ve resilon arasında boşluk oluşumu yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken (p>0,05), System B’nin Obtura II’den daha fazla boşluk oluşturduğu görüldü (p

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Original Research Articles
Yazarlar

Sehnaz Isci

Oguz Yoldas

Aysin Dumani

Gokhan Atakan

Yayımlanma Tarihi 5 Ocak 2011
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

EndNote Isci S, Yoldas O, Dumani A, Atakan G (01 Ocak 2011) Guta-Perka Ve Resilonun İki Farklı Dolgu Yöntemi (Sistem B ve Obtura II) Kullanarak Kanal İçi Düzensizlikleri Doldurma ve Boşluk Oluşumu Özelliklerinin Karşılaştırılması. Cumhuriyet Dental Journal 13 1 20–26.

Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.


CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.

Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)

IMPORTANT NOTICE

All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.

Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.