Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması

Yıl 2018, Cilt: 30 Sayı: 1, 277 - 286, 01.03.2018

Öz

Bu çalışmada altıgen petek (bal
peteği) yapılı sandviç kompozitlerin basma kuvveti etkisi altındaki
davranışları incelenmiştir.  Kompozit
numunelerin yüzey örtüsü tabakalı kompozitten (polyester/cam fiber) üretilmiş
olup petek hücrelerin üretiminde ABS ve PLA gibi 2 farklı özelliğe sahip
termoplastik malzeme kullanılmıştır. Sandviç yapıların çekirdek kısmının
üretimi üç boyutlu (3D) yazıcı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 3 farklı
hücre boyutuna ve 3 faklı hücre yüksekliğine sahip petek yapılı sandviç
numuneler eksenel basma deneyine maruz bırakılmıştır. Elde edilen sonuçlar
numunenin ağırlığına oranlanarak her bir parametre için özgül kritik burkulma
yük değerleri belirlenmiş ve grafikler halinde sunulmuştur. Sonuç olarak
maksimum dayanım 7 mm hücre boyutu ve 25 mm hücre yüksekliğinde elde
edilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda PLA malzemenin ABS malzemeye göre daha
üstün özelliklere sahip olduğu elde edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. Bek, H. Ercan, M. Doğuş ve A. Ünal. (2011). 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011 Elazığ, Turkey. 2. N. Arslan, M. O. Kaman.(2002). Alüminyum, Kâğıt ve cam elyaf petek yapılı kompozitlerin üretim teknikleri ve mekanik özelliklerinin araştırılması, DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt:4, Sayı:3, Sh.113-123. 3. M. Y. Solmaz, M. O. Kaman, K. Turan, A. Turgut, (2010), Petek yapılı kompozit levhaların eğilme davranışlarının incelenmesi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 22(1), 1-11. 4. Asadi, M; Shirvani, H.; Sanaei, E.; Ashmead, M. A., (2006), Simplified model to simulate crash behavior of honeycomb, Procedings of The International Conference on Advanced Design and Manufacture, 8th-10th January Harbin, China, pp.119-123. 5. Galletti, G.G., Vinquist, C. And Es-Said, O.S., (2008), theoretical design and analysis of a honeycomb panel sandwich structure loaded in pure bending, Engineering Failure Analysis, 15(5), 555-562. 6. Fiedler, t. And Ochsner, A., (2008), Experimental analysis of the flexural properties of sandwich panels with cellular core material materialwissens chaft und Werksofftechnik, 39(2) ,121-124. 7. Pan, S. D., Wu, L.Z., Sun ,Y.G, Zhou, Z.G. and Qu ,J.L., (2005), Longitudinal Shear Strength And Failure Process of Honeycomb Cores Composit Structures, 72(1), 42-46. 8. Zhou, G., Hill, M.D., (2009), Impact Damage And Energy Absorbing Characteristics and Residual in-Plane Compressive Strength of Honeycomb Sandwich Panels, Journal of Sandwich Structures and Materials, VOI11, pp.329-356. 9. www.artiboyut.com/index.php/tr/bilgi-bankasi/39-3d- yazici-filament-ozellikleri.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MBD
Yazarlar

Murat Yavuz Solmaz

Eyüp Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 6 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Solmaz, M. Y., & Çelik, E. (2018). 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 30(1), 277-286.
AMA Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2018;30(1):277-286.
Chicago Solmaz, Murat Yavuz, ve Eyüp Çelik. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30, sy. 1 (Mart 2018): 277-86.
EndNote Solmaz MY, Çelik E (01 Mart 2018) 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30 1 277–286.
IEEE M. Y. Solmaz ve E. Çelik, “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 1, ss. 277–286, 2018.
ISNAD Solmaz, Murat Yavuz - Çelik, Eyüp. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 30/1 (Mart 2018), 277-286.
JAMA Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;30:277–286.
MLA Solmaz, Murat Yavuz ve Eyüp Çelik. “3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 30, sy. 1, 2018, ss. 277-86.
Vancouver Solmaz MY, Çelik E. 3 Boyutlu Yazıcı Kullanılarak Üretilen Bal Peteği Sandviç Kompozitlerin Basma Yükü Altındaki Performanslarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2018;30(1):277-86.