Although all-ceramic restorations have been commonly used nowadays, because of their similar esthetics to natural teeth and biocompatibility, metal-ceramic restorations restorations (MCR) have been the traditional restorative option for the treatment of missing teeth due to their durability and predictability, The use of MCRs enables long-term restorative success with functional and aesthetic benefits and can be incorporated in the rehabilitation of complex cases. Recent advances in dental materials have led to the development of MCRs, newer generation porcelains have been developed that have improved physical properties, decreased abrasion potential than conventional feldspathic ceramics and are pressed over metal alloy substructures (PoM). With the use of PoM technique the esthetic and function of the MCRs can be improved. This article represents the clinical steps of a patient treated with PoM and 2 year follow-up of the restorations.
ÖZET
Tam seramik restorasyonların doğal dişe yakın estetiği ve biyouyumlu olmaları nedeniyle günümüzde yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen, metal seramik restorasyonlar (MSR) yapısal sağlamlık ve bilinirliği sayesinde diş kayıplarının tedavisinde geleneksel bir tedavi seçeneği olmuştur. MSR’ ın kullanımı fonksiyonel ve estetik getirileri sayesinde uzun yıllar başarı sağlamış ve karmaşık vakaların çözümünde en uygun seçenek olmuştur. Dental materyallerdeki güncel gelişmelerle birlikte MSR’ da gelişmeler olmuş, fiziksel özellikleri geliştirilmiş ve feldspatik porselenlerden daha az aşınan ve metal alt yapı üzerine preslenen (PoM) yeni nesil seramikler geliştirilmiştir. PoM uygulaması ile birlikte MSR’ da estetik ve fonksiyon uyumunun arttırılması planlanmaktadır. Bu makalede PoM uygulanmış bir olgunun klinik uygulama aşamaları ve 2 yıllık takibi anlatılmıştır.
Anahtar kelimeler: Seramikler, estetik, dayanıklılık.
Tam seramik restorasyonların doğal dişe yakın estetiği ve biyouyumlu olmaları nedeniyle günümüzde yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen, metal seramik restorasyonlar (MSR) yapısal sağlamlık ve bilinirliği sayesinde diş kayıplarının tedavisinde geleneksel bir tedavi seçeneği olmuştur. MSR’ ın kullanımı fonksiyonel ve estetik getirileri sayesinde uzun yıllar başarı sağlamış ve karmaşık vakaların çözümünde en uygun seçenek olmuştur. Dental materyallerdeki güncel gelişmelerle birlikte MSR’ da gelişmeler olmuş, fiziksel özellikleri geliştirilmiş ve feldspatik porselenlerden daha az aşınan ve metal alt yapı üzerine preslenen (PoM) yeni nesil seramikler geliştirilmiştir. PoM uygulaması ile birlikte MSR’ da estetik ve fonksiyon uyumunun arttırılması planlanmaktadır. Bu makalede PoM uygulanmış bir olgunun klinik uygulama aşamaları ve 2 yıllık takibi anlatılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Case Reports |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2012 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mayıs 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.