Objectives: To determine the influence of dental students' dietary habits on tooth color.
Materials and Methods: The ethical committee of Mersin University granted permission to conduct the study (number 2022/708). The consent form was approved by all participants. The following exclusion criteria were used for the selection of participants: gingival problems, the presence of excessive abrasion, dental malocclusion, a history of orthodontic or bleaching treatment, caries, and composite fillings on the facial surfaces of the teeth. A questionnaire consisting of 18 questions was directed to 202 students included in the study. The color of the upper central incisors and canines of the participants who completed the questionnaire was measured using a clinical spectrophotometer device(Vita Easyshade V). Tooth color assessment was performed by a calibrated operator. The L*, C*, H*, a*, and b* parameters were recorded. Data were subjected to descriptive statistical analysis, Spearman's rho correlation analysis and multivariate testing.
Results: The sample consisted of 202 dentistry students. 96.5% of the participants were between the ages of 18-25 and more than half were female. L*, C*, H*, a*, and b* mean values in canine and incisor teeth did not differ statistically significantly according to age groups(p>0.05). The mean values of C* and b* in canine teeth and the mean values of all parameters except L* in incisor teeth showed significant differences according to gender(p<0.05). Staining beverages in the diet had no effect on L*, C*, H*, a*, and b* parameters of the canine and incisor teeth. A negative correlation was found between the frequency of consuming energy drinks and the L* value in the incisor teeth(r=-0.215; p=0.016).
Conclusion: Females have lighter teeth than males. The increase in the amount of consumption of the evaluated staining beverages is one of the factors that cause the tooth colors to become darker and mat.
dental student diet beverages tooth color spectrophotometer Diş hekimliği öğrencisi diyet içecekler diş rengi spektrofotometre.
-
-
The authors thank Naci Murat for his kind support during the statistical analysis.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği öğrencilerinin diyet alışkanlıklarının diş rengine olan etkisini belirlemektir.
Gereç ve Yöntemler: Mersin Üniversitesi etik kurulu çalışmanın yapılmasına izin verdi (sayı 2022/708). Onay formu tüm katılımcılar tarafından onaylandı. Katılımcıların seçiminde kullanılan dışlama kriterleri şu şekildedir: dişeti problemleri, aşırı aşınma varlığı, diş maloklüzyonu, ortodontik veya beyazlatma tedavisi öyküsü, dişlerin bukkal yüzeylerinde çürük ve kompozit restorasyon olması. Çalışmaya dahil edilen 202 öğrenciye 18 sorudan oluşan bir anket yönlendirildi. Anketi tamamlayan katılımcıların üst santral ve kanin dişlerinin rengi klinik bir spektrofotometre cihazı (Vita Easyshade V) kullanılarak ölçüldü. Diş rengi değerlendirmesi, kalibre edilmiş bir operatör tarafından yapıldı. L*, C*, H*, a* ve b* parametreleri kaydedildi. Veriler tanımlayıcı istatistiksel analize, Spearman’s rho korelasyon analizine ve çok değişkenli testlere tabi tutuldu.
Bulgular: Örneklemi 202 diş hekimliği öğrencisi oluşturdu. Katılımcıların %96,5'i 18-25 yaşları arasındaydı ve yarısından fazlası kadındı. Kanin ve santral dişlerde L*, C*, H*, a* ve b* ortalama değerleri yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Kanin dişlerinde C* ve b* ortalama değerleri ile santral dişlerde L* dışındaki tüm parametrelerin ortalama değerleri cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdi (p<0,05). Diyetteki renklendirici içeceklerin kanin ve santral dişlerin L*, C*, H*, a* ve b* parametrelerinin ortalama değerlerine etkisi olmadı. Ancak santral dişte, enerji içeceği içme sıklığı ile L* değeri arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0,215; p=0.016).
Sonuç: Kadınların diş renkleri erkeklerden daha açıktır. Değerlendirilen boyayıcı içeceklerin tüketim miktarının artması diş renklerinin koyulaşmasına ve matlaşmasına neden olan faktörlerden biridir.
Diş hekimliği öğrencisi diyet içecekler diş rengi spektrofotometre.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Original Research Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Cumhuriyet Dental Journal (Cumhuriyet Dent J, CDJ) is the official publication of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry. CDJ is an international journal dedicated to the latest advancement of dentistry. The aim of this journal is to provide a platform for scientists and academicians all over the world to promote, share, and discuss various new issues and developments in different areas of dentistry. First issue of the Journal of Cumhuriyet University Faculty of Dentistry was published in 1998. In 2010, journal's name was changed as Cumhuriyet Dental Journal. Journal’s publication language is English.
CDJ accepts articles in English. Submitting a paper to CDJ is free of charges. In addition, CDJ has not have article processing charges.
Frequency: Four times a year (March, June, September, and December)
IMPORTANT NOTICE
All users of Cumhuriyet Dental Journal should visit to their user's home page through the "https://dergipark.org.tr/tr/user" " or "https://dergipark.org.tr/en/user" links to update their incomplete information shown in blue or yellow warnings and update their e-mail addresses and information to the DergiPark system. Otherwise, the e-mails from the journal will not be seen or fall into the SPAM folder. Please fill in all missing part in the relevant field.
Please visit journal's AUTHOR GUIDELINE to see revised policy and submission rules to be held since 2020.