BibTex RIS Kaynak Göster

ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2015, Cilt: 25 Sayı: 3, 0 - 0, 03.05.2016

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı; çenelerde görülen litik kemik içi lezyonların sıklıklarını, dağılımlarını, rutin klinik ve direkt radyografilerle yapılan rutin radyolojik muayene bulgularını sunmak ve çenelerde görülen kemik içi patolojilerin tespitinde, ayırıcı tanısında ve tedavi planlamasında rutin klinik ve radyolojik muayenenin önemini vurgulamaktır.

Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada; 112 hastada tespit edilen 123 adet litik kemik içi çene lezyonunun klinik ve radyolojik muayene bulguları değerlendirildikten sonra lezyondan elde edilen biyopsi materyali patoloji laboratuarına gönderilerek histopatolojik değerlendirme yapılmıştır. Histopatolojik olarak tanı konulan lezyonlar; kistler-tümör ve benzeri lezyonlar olmak üzere iki grup altında sınıflandırıldıktan sonra, bu iki gruba ait lezyonların rutin klinik ve radyolojik bulguları değerlendirilmiştir.

Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen 123 lezyonun 74 (% 60,2) tanesi kist, 49 (% 39,8) tanesi tümör ve benzeri lezyondu. En çok rastlanılan kist radiküler kist, en çok rastlanılan tümör ve benzeri lezyon ise; keratokistik odontojenik tümördü. Lezyonların cinsiyete, yaş gruplarına ve bulundukları çeneye göre dağılımları değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık belirlenemezken (p>0,05), lokasyona göre dağılımlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmış ve posterior bölge yerleşiminin daha fazla olduğu belirlenmiştir (p < 0.001). Ağrı ve lezyonla ilişkili dişlerde vitalite kaybı en çok rastlanılan bulgulardı.

 Sonuç: Çene kemiklerinde sıklıkla görülen intraosseöz lezyonların tespitinde, ayırıcı tanısında ve tedavi planlamasında klinik muayene ve direkt radyografilerle yapılan radyolojik muayenenin önemli bir yeri vardır. Çenelerde rutin muayene sonucu elde edilen bulgularla tesadüfi olarak kemik patolojileri tespit edilebilir. Bu sebeple diş hekimleri rutin klinik ve radyolojik muayenenin önemi konusunda bilinçli olmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler: çene patolojileri, muayene, direkt radyografi

THE EVALUATION OF CLINICAL AND RADIOLOGICAL FINDINGS OF INTRAOSSEOUS JAW LESIONS

ABSTRACT

 Aim: The purpose of this study was to determine the frequency, distribution, and routine clinical and radiological findings of intraosseous jaw lesions. Furthermore, we aimed to emphasize the importance of routine clinical and radiological examinations in the diagnosis and treatment of intraosseous jaw lesions.

Materials and methods: A total of 123 lytic intraosseous jaw lesions diagnosed from 112 patients were evaluated for their clinical and radiological findings. After the examinations, the biopsy specimens were sent to the pathology laboratory, and histopathological examinations of the biopsied specimens were made. Considering the histopathological evaluations, the lesions were classified into two groups: cysts or tumors and tumor-like lesions. The findings from the lesions in these two groups were then assessed.

Results: Of the 123 lesions, 74 (60.2%) were cysts and 49 (39.8%) were tumors and tumor-like lesions. The most common cyst was the radicular cyst, and the most common tumor and tumor-like lesion was the keratocystic odontogenic tumor. There was no significant distribution of lesions with regard to sex, age, and jaw (p > 0.05). However, there was a significant distribution of lesions with regard to their location (p < 0.001), which was mostly in the posterior region. Pain and loss of vitality in the teeth were associated with the lesions and were the most frequent findings.

Conclusion: Clinical and radiological examinations made with direct radiography were important in the detection, differential diagnosis, and treatment planning of intraosseous jaw lesions. Incidentally, bone lesions in the jaw can be determined through routine examinations. Therefore, dentists should be aware of the importance of routine clinical and radiological examinations.

Keywords: jaw pathologies, examination, direct radiography

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Şevki Bayrakdar

Ahmet Berhan Yılmaz Bu kişi benim

Fatma Çağlayan Bu kişi benim

Ümit Ertaş Bu kişi benim

Cemal Gündoğdu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Bayrakdar, İ. Ş., Yılmaz, A. B., Çağlayan, F., Ertaş, Ü., vd. (2016). ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 25(3). https://doi.org/10.17567/dfd.88756
AMA Bayrakdar İŞ, Yılmaz AB, Çağlayan F, Ertaş Ü, Gündoğdu C. ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. Mayıs 2016;25(3). doi:10.17567/dfd.88756
Chicago Bayrakdar, İbrahim Şevki, Ahmet Berhan Yılmaz, Fatma Çağlayan, Ümit Ertaş, ve Cemal Gündoğdu. “ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 25, sy. 3 (Mayıs 2016). https://doi.org/10.17567/dfd.88756.
EndNote Bayrakdar İŞ, Yılmaz AB, Çağlayan F, Ertaş Ü, Gündoğdu C (01 Mayıs 2016) ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 25 3
IEEE İ. Ş. Bayrakdar, A. B. Yılmaz, F. Çağlayan, Ü. Ertaş, ve C. Gündoğdu, “ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, c. 25, sy. 3, 2016, doi: 10.17567/dfd.88756.
ISNAD Bayrakdar, İbrahim Şevki vd. “ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 25/3 (Mayıs 2016). https://doi.org/10.17567/dfd.88756.
JAMA Bayrakdar İŞ, Yılmaz AB, Çağlayan F, Ertaş Ü, Gündoğdu C. ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;25. doi:10.17567/dfd.88756.
MLA Bayrakdar, İbrahim Şevki vd. “ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, c. 25, sy. 3, 2016, doi:10.17567/dfd.88756.
Vancouver Bayrakdar İŞ, Yılmaz AB, Çağlayan F, Ertaş Ü, Gündoğdu C. ÇENELERDE GÖRÜLEN İNTRAOSSEÖZ LEZYONLARIN KLİNİK VE RADYOLOJİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;25(3).

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.