BibTex RIS Kaynak Göster

İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Bu olgu sunumunun amacı maksiller retrüzyonla karakterize iskeletsel sınıf III anomaliye sahip 16 yaşındaki genç erişkin bir erkek hastanın kamuflaj tedavisi sonrası dişsel, iskeletsel ve yumuşak dokularda meydana gelen 2 yıllık relapsı ve eksen eğimleri artmış maksiller keserlerdeki morfolojik değişimleri CBCT ile değerlendirmektir.

Ortognatik cerrahi yapılması planlanan hasta, kendisi ve ebeveyninin cerrahi tedaviyi kabul etmemesi nede- niyle kamuflaj tedavisine yönlendirilmiştir. Rijit akrilik bonded üst çene genişletme apareyi ile üst çene geniş- letmesi yapılarak bu apareyin kanin ve molar dişleri bölgesinin vestibül yüzeylerine konulan hooklar yardı- mıyla uygulanan Petit tipi yüz maskesi hastaya yakla- şık 10 ay kullandırılmıştır. .022x.025" slotlu MBT (Dentaurum, Equilibrium2) braketler kullanılarak sabit me- kanikler ile tedaviye devam edilmiştir. Hedeflenen sonuçlar elde edildikten sonra braketler sökülerek alt ve üst lingual retainer (Penta one .0195"), üst çene için sadece uyurken kullandırılan hawley plağı ile pekiştirme safhasına geçilmiştir. Toplam tedavi süresi 24 aydır.

Tedavi başlangıcında sefalometrik değerleri ANB: -2,5° Wits: -5,0 mm Co-A: 85,5 mm, SN-GoMe: 35,2°, 1-SN: 94° ve IMPA: 81° olan hastanın tedavi sonrası sefalometrik değerleri ANB: -1,0° Wits: -3,0 mm, Co-A: 86,1 mm, SN-GoMe: 36,6°, 1-SN: 121° ve IMPA: 85,6° şeklinde değişmiştir. 2 yıllık takip sonrasında bu değerlerde önemli bir değişim meydana gelmemiş ve CBCT görüntülerinde ise maksiller keser dişlerde herhangi bir rezorbsiyon alanına rastlanılmamıştır.

İskeletsel Sınıf 3 kamuflaj tedavi sonrası sabit ve hareketli pekiştirme protokolüne etkin bir şekilde devam edildiği taktirde minimum relaps riski söz konusu olmaktadır ve eksen eğimleri artmış maksiller keser dişlerde herhangi bir rezorbsiyon alanı gözlenmemektedir.

Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf 3; Kamuflaj; Yüz maskesi; RME. 

CAMOUFLAGE TREATMENT OF SKELETAL CLASS 3 YOUNG ADULT PATIENT AND TWO YEAR FOLLOW UP WITH CBCT

ABSTRACT

 

The case report describes, in two years time dental skeletal and soft tissue changes and  morphological alterations of maxillary incisor of 16 year old skeletal class III young adult male patient by CBCT who has treated with camouflage method.

Because of not accepted surgical treatment method to correct class 3 discrepancy by patient and his parents, they were canalized to camouflage treatment. Rigid acrylic bonded rapid maxillary expansion appliance was used to correct the transversal discrepancy and then via the elastics hanging on the buccal hooks on this appliance’s vestibule surface, Petit type face mask was used by patient for 10 mounths. Treatment procedure was continued with .022x.025 slot MBT (Dentaurum, Equilibrium2) bracket system. After reaching desired treatment goal debonding was performed and lingual retainers (Penta one .0195”) were placed. Using Hawley consolidation appliance for only maxillary arch was suggested during sleep. The total treatment period was 24 months.

The patient’s whose pretreatment cephalometric values were ANB: -2.5°, Wits: -5.0 mm Co-A: 85.5 mm, SN-GoMe: 35.2°, 1-SN: 94°, IMPA: 81°, after treatment period cephalometric values have became ANB: -1.0° Wits: -3.0 mm, Co-A: 86.1 mm, SN-GoMe: 36.6°, 1-SN: 121°, IMPA: 85,6°. In two years follow up, there has not been any important cephalometric changing and any resorption areas on maxillary incisor probed by CBCT.

In case of adhere to fixed and removable retainer using protocol strictly after class III camouflage treatment period, the amount of relapse risk is minimum and any resoption areas on the proclined maxillary incisors isn’t probed.

Key words: Skeletal class 3; Camouflage; Face mask; RME;

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 2, 0 - 0, 25.10.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Koray Halıcıoğlu

Gülay Gök Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Halıcıoğlu, K., & Gök, G. (2016). İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 26(2).
AMA Halıcıoğlu K, Gök G. İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ. Ata Diş Hek Fak Derg. Eylül 2016;26(2).
Chicago Halıcıoğlu, Koray, ve Gülay Gök. “İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26, sy. 2 (Eylül 2016).
EndNote Halıcıoğlu K, Gök G (01 Eylül 2016) İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26 2
IEEE K. Halıcıoğlu ve G. Gök, “İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ”, Ata Diş Hek Fak Derg, c. 26, sy. 2, 2016.
ISNAD Halıcıoğlu, Koray - Gök, Gülay. “İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 26/2 (Eylül 2016).
JAMA Halıcıoğlu K, Gök G. İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26.
MLA Halıcıoğlu, Koray ve Gülay Gök. “İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ”. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 2, 2016.
Vancouver Halıcıoğlu K, Gök G. İSKELETSEL SINIF 3 ANOMALİYE SAHİP GENÇ ERİŞKİN BİR HASTANIN KAMUFLAJ TEDAVİSİ VE İKİ YILLIK CBCT TAKİBİ. Ata Diş Hek Fak Derg. 2016;26(2).

Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Tıklayınız.