BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketicilerin Giyim Tercihlerinde Kültürün Etkisi;Çorum İli Örneği

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

İnsanoğlu var olduğu günden beri yaşam mücadelesi vermiş ve bireysel yaşamdan toplu halde yaşama geçmiştir. Topluluk olarak yaşamaya başlayan insanlar yazılı kuralları olmayan bilinçsiz bir şekilde kendiliğinden oluşan kurallara uymaya başlamış ve her topluluk kendi kültürünü oluşturmuştur. Bu kurallara uyarak toplumlar, değer yargıları, yaşam biçimleri, dini inanışları, davranışları ve anlayışları ile gelenek ve görenekleri meydana getirmişlerdir. Gelenek ve görenekler ise toplumların oluşturduğu bu kurallar ile varlığını sürdürmüştür. İnsanların yaşam şekli ile oluşan gelenek ve görenekler, tarihi süreç içerisinde toplumların yaşamlarını şekillendirmekteve her toplumun kültürünü kuşaktan kuşağa aktarmaktadır. Toplumsal ve kişisel değer yargılarının, dini inançların, kültürün ve ekonomik koşulların şekil verdiği önemli bir kültür taşıyıcısı olan giyim kuşam ise bu tarihi süreç içerisinde en çok etkilenen olgulardan olmuştur. İnsanlar bir bütün içerisinde gelenekleri ve toplumdaki yerlerine göre, neyi, nerede, ne zaman, nasıl giyeceğini, yaşayarak öğrenmişlerdir. İnsanların yaşadığı bölgelerin tarih, coğrafya, ekonomik ve sosyaldurum, gibi farklılıkları, doğal olarak kıyafet hayatını da etkilemiş, yörelere özgü tarzların oluşmasında rol oynamıştır. Bu çalışmanın amacı; Çorum ilinde yaşayan 50yaş üzeri kadınların giyim tercihlerinde kültürün etkisini belirlemektir. Bu yörede yaşayan 50 yaş ve üzeri kadınlara anket çalışması uygulanarak, giysi tercihlerinde yaşadığı yörenin, geleneklerin ve çevrenin etkisi ortaya çıkarılmıştır.

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özge URAL Serap Mutlu

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Serap Mutlu, Ö. U. (2011). Tüketicilerin Giyim Tercihlerinde Kültürün Etkisi;Çorum İli Örneği. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.