Review
BibTex RIS Cite

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 33 - 40, 30.12.2020

Abstract

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, pandemi dönemi de dahil olmak üzere ertelenmesi mümkün olmayan acil yakla-şımlar ve özellikli operasyonlar içermesi nedeniyle özel olarak irdelenmesi gereken alanların başında gelmektedir. Bu makalede; COVID-19 pandemi döneminde, hastaların lokal ve genel anestezi altında gerçekleştirilecek ağız, diş ve çene cerrahisi operasyonları sürecinin hasta ve çalışan sağlığı, enfeksiyon kontrolü açısından değerlendirilmesi ve güncel bilgilerin tartışılması amaçlanmaktadır.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisinde yapılacak olan cerrahi operasyonlar; hastaya, işlemin niteliği veya mevcut im-kanlara göre lokal anestezi altında klinik koşullarda veya genel anestezi altında ameliyathanelerde yapılabilmek-tedir. COVID-19 salgın hastalığı süresince etkin vaka yönetiminin yapılabilmesi için gerekli strateji ve uygun tedavi yaklaşımlarını tanımlamak gerekmektedir.

References

  • Wang D, Hu B, Hu C, Zhu F, Liu X, Zhang J, Wang B, Xiang H, Cheng Z, Xiong Y, Zhao Y, Li Y, Wang X, Peng Z. (2020) Clinical characteristics of 138 hospitali- zed patients with 2019 novel coronavirus–infected pne- umonia in Wuhan, China. JAMA doi: 10.1001/ jama.2020.1585. Yu P, Zhu J, Zhang Z, Han Y. A Familial Cluster of Infection Associated With the 2019 Novel Coronavirus Indicating Possible Person-to-Person Transmission During the Incubation Period. J Infect Dis. 2020;221(11):1757-61.

Oral and Maxillofacial Surgery and COVID-19 Pandemic: Procedures and Infection Control Process Management

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 33 - 40, 30.12.2020

Abstract

Oral and Maxillofacial Surgery is one of the areas that should be specially examined due to the fact that it includes urgent approaches and special operations that cannot be postponed, including the pandemic period. In this article; During the COVID-19 pandemic period, it is aimed to evaluate the process of oral and maxillofacial surgery operations to be performed under local and general anesthesia in terms of patient and employee health, and infection control and to discuss current information.
Current evidence shows that COVID-19 is transmitted between people through close contact and droplets. Those most at risk of acquiring this disease are those who come into contact with or care for the patient. Dentistry branch is considered as high risk in terms of contamination due to its intense contact with the patient. Therefore, healthcare professionals who care for these patients are considered to be at high risk for this infection and the protection of healthcare workers is considered one of the top priorities.
Surgical operations can be performed in clinical conditions under local anesthesia or in operating rooms under general anesthesia, depending on the patient, the nature of the procedure or the available possibilities. During the COVID-19 pandemic, it is necessary to define the strategies and appropriate treatment approaches for effective case management.

References

  • Wang D, Hu B, Hu C, Zhu F, Liu X, Zhang J, Wang B, Xiang H, Cheng Z, Xiong Y, Zhao Y, Li Y, Wang X, Peng Z. (2020) Clinical characteristics of 138 hospitali- zed patients with 2019 novel coronavirus–infected pne- umonia in Wuhan, China. JAMA doi: 10.1001/ jama.2020.1585. Yu P, Zhu J, Zhang Z, Han Y. A Familial Cluster of Infection Associated With the 2019 Novel Coronavirus Indicating Possible Person-to-Person Transmission During the Incubation Period. J Infect Dis. 2020;221(11):1757-61.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Hasan Onur Şimşek

Dilay Yosun This is me

Publication Date December 30, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Şimşek, H. O., & Yosun, D. (2020). AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, 3(2), 33-40.
AMA Şimşek HO, Yosun D. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ. SKAD. December 2020;3(2):33-40.
Chicago Şimşek, Hasan Onur, and Dilay Yosun. “AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi 3, no. 2 (December 2020): 33-40.
EndNote Şimşek HO, Yosun D (December 1, 2020) AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3 2 33–40.
IEEE H. O. Şimşek and D. Yosun, “AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ”, SKAD, vol. 3, no. 2, pp. 33–40, 2020.
ISNAD Şimşek, Hasan Onur - Yosun, Dilay. “AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3/2 (December 2020), 33-40.
JAMA Şimşek HO, Yosun D. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ. SKAD. 2020;3:33–40.
MLA Şimşek, Hasan Onur and Dilay Yosun. “AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, vol. 3, no. 2, 2020, pp. 33-40.
Vancouver Şimşek HO, Yosun D. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ VE COVID-19 PANDEMİSİ: PROSEDÜRLER VE ENFEKSİYON KONTROL SÜRECİ YÖNETİMİ. SKAD. 2020;3(2):33-40.


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.